Hoe werkt cashback – uitleg over Cashback sites

Shoppen met Cashback. Een fenomeen waar we allemaal wel eens van hebben gehoord. Geld verdienen met shoppen op internet klinkt vreemd. Het is echter een zeer lucratieve manier van geld inbrengen. Je hoeft alleen op een knop te drukken en de rest gebeurt voor jou.

Ik heb verschillende cashback sites geprobeerd. De meeste sites geven hoge cashbacks. Een hoop mensen hebben nog vraagtekens om dit onderwerp. Om deze reden heb ik dit blog geschreven met een volledige uitleg. Als allereerste begin ik met de beste cashback websites.

PS: Dit is nogal een lange blog. Als je iets specifieks wilt weten dan kan je onderstaande inhoudsopgave gebruiken om snel en gericht te zoeken.

Beste cashback sites

EuroClix• Hoogste vergoedingen
• Partner met 2400 webwinkels
• Andere manieren van verdienen
• Aantrekkelijke aanmeldbonus
Klik om aan te melden
Shopbuddies• Drempelbedrag voor uitbetalen 1 euro
• Partner met veel webwinkels
• Hoge cashbacks
Klik om aan te melden
Cashbackkorting• Aantrekkelijke vergoedingen
• Partner met veel webwinkels
• Handige toolbar
Klik om aan te melden
NuCash• Goede vergoeding
• Partner met meer dan 3300 webwinkels
• Uitbetalen naar cadeaubonnen
Klik om aan te melden

Wat is cashback?

Wat is cashback? Dit is een veelvoorkomende vraag. In de basis is het niets meer dan een percentage terugkrijgen van jouw aankoopbedrag bij het online bestellen van producten en diensten. Zo kun je dit zelfs doen bij het afsluiten van verzekeringen.

Webshops en cashback providers hebben een samenwerking om dit mogelijk te maken. De website brengt jou aan als klant. Vervolgens plaat je een bestelling voor X aantal euro. De webwinkel betaald vervolgens weer een aantal procent van dit bedrag terug aan de website. Tot slot geeft de website jou hiervan weer het grootste deel terug. Meestal krijg je maar liefst 80% van de verdiensten in eigen zak. De website is slechts een tussenpartij die jou de mogelijkheid bied en daarmee een kleine commissies verdient.

Je kunt eigenlijk ook niet zonder de tussenpartij. De meeste websites zijn namelijk aangesloten bij duizenden webwinkels. Dit kun je niet zomaar nabootsen. Maar eigenlijk hoeft dat ook niet als je het grootste gedeelte van de verdiensten toch in eigen zak krijgt.

Aanmelding en vrijblijvendheid

Als allereerste is het belangrijk dat je jezelf aanmeld voor cashback sites. Ik raad je aan om de lijst met beste cashback sites te gebruiken. In deze lijst heb ik cashback sites staan die ik zelf heb getest met goede ervaringen.

Vrijwel alle cashback sites zijn geheel gratis en vrijblijvend. De enige site met een rare regel is Mijnkorting. Daar zal het account namelijk na een tijdje inactiviteit gedeactiveerd worden. Bij vrijwel elke andere site kun je gewoon lid blijven zonder angst.

Vrienden uitnodigen

Naast het geld verdienen met cashback kun je ook vrienden uitnodigen. Verschillende sites geven je de mogelijkheid om geld te verdienen met het uitnodigen van vrienden. Als een vriend of familielid zich onder jou aanmeld bij zo’n website dan krijg jij een bonus.

Bij EuroClix krijg je 2.55 euro per aangemelde vriend. Bovendien krijg je ook nog 10% van hun cashbacks. Dit gaat niet van hun verdiensten af overigens. Stel je hebt een paar vrienden aangemeld. In totaal verdienen zij 200 euro cashback per maand. Dan krijg jij per maand 20 euro aan commissies zonder iets te hoeven doen. Een klein passief inkomen dus!

Saldo en puntensysteem

Voor verdiensten bij cashback sites bouw je altijd een saldo op. Er zijn verschillende soorten saldo:

Goedgekeurde cashbacks:
Dit zijn cashback die goedgekeurd zijn. De website heeft bevestigd dat alles goed verlopen is. Jouw beloning staat bijgeschreven op het saldo. Goedgekeurd saldo kun je uitbetalen.

Afgekeurde cashbacks:
Dit zijn cashbacks die afgekeurd zijn. De website heeft van de webshop geen vergoeding gekregen voor deze transactie. Het kan ook zijn dat er producten zijn teruggestuurd. Afkeuring kan ook voorkomen bij geannuleerde webshop bestellingen. Afgekeurde verdiensten kun je niet uitbetalen. Wel kun je een claim indienen, later vertel ik hier meer over.

Cashbacks in behandeling:
Waarschijnlijk zegt de naam het al. Verdiensten in behandeling. Dit betekent dat de cashback wel geregistreerd is bij de webshop, echter moet deze nog gekeurd worden. De tijd die dit kost varieert van webshop tot webshop.

De verdiende saldo’s worden bij de meeste websites anders weergeven. De ene website toont een saldo in euro’s en de ander in punten. Een saldo in punten vertegenwoordig een bepaalde waarde. Deze waarde varieert van site tot site. We hebben in ons reviews zoveel mogelijk de waarde gemeld.

Cashback claim

Niet alle cashbacks worden goedgekeurd door de website. Meestal is dit omdat de website ook geen vergoeding heeft gekregen van de webshop. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij retourzendingen en geannuleerde bestellingen.

In het geval van afgekeurde verdiensten zijn er nog opties. Zo kun je bij de meeste websites een zogeheten cashback claim indienen. Een voorbeeld van een site die dit mogelijk maakt is CashbackXL.

Na het indienen van een claim zal de website een aanvraag doen bij de webshop. Ze gaan vragen waarom de vergoeding niet is toegekend. In de meeste gevallen worden de verdiensten daarna alsnog bijgeschreven. De wachttijd van een claim hangt vooral af van de webshop. Wees dus geduldig wanneer je een claim doet, de cashback website is slechts een tussenpartij die de communicatie verricht.

Toolbar

Tegenwoordig zijn we allemaal steeds drukker en drukker. Het is daarom bij het online shoppen heel goed mogelijk dat je wat vergeet. Bijvoorbeeld de lucratieve cashback. Voor dit soort situaties hebben steeds meer websites een oplossing.

Zo heeft Cashbackkorting bijvoorbeeld de toolbar. De toolbar is een extensie voor jouw internetbrowser. Bij het online winkelen zal de toolbar een melding geven wanneer je een website bezoekt waarbij het mogelijk is om een cashback te verdienen.

Dit is handig want de kans is groot dat je soms vergeet om gebruik te maken van de site. Nadat je de melding ziet hoef je alleen nog op een knop te drukken en je kunt gebruik maken van de cashback.

Mobiele app

Steeds meer online winkelen verloopt via mobiele apparaten. Voor dit soort situaties zijn er apps ontwikkeld die het mogelijk maken om cashback te verdienen. Bovendien kun je in de app gebruik maken van de normale functies die je gewend bent. Denk aan het bekijken van jouw saldo en het aanvragen van uitbetalingen.

Wel is het zo dat niet elke webwinkel werkt. Bij bijvoorbeeld thuisbezorgd kun je wel een cashback scoren via de app. Maar dit is niet bij alle webwinkels zo.

Als vuistregel probeer ik alleen te winkelen op de mobiele sites van webwinkels. Dit betekent dus zo min mogelijk shoppen binnen de app. Als de mobiele website niet handig is dan kun je beter de computer versie gebruiken. Uiteindelijk zijn de verdiensten dit wel waard.

Cashback creditcard

Tegenwoordig bestaat er ook nog de Cashback creditcard. Met deze creditcard kun je op al jouw aankopen een bepaald bedrag terugkrijgen in cashback verdiensten. De soorten cashback creditcards verschillen wel. Hieronder twee voorbeelden:

iPay heeft de Cashbackcard. Deze komt echter zonder cashback. Het is een debit card. Dit betekent dat je er alleen geld op kunt zetten en uitgeven. Je kunt niet rood staan. Het is eigenlijk meer een manier van verdiensten uitbetalen dan verdienen in zichzelf.

EuroClix heeft de EuroClix mastercard. Met deze card verdien je dus kleine bedragen terug op elke aankoop (behalve geld opnames). Dit is echter weer een echte credit card. Je kunt hierbij dus ook rood staan.

Mijn advies voor cashback credit cards is om goed te lezen. Verdiep jezelf er goed in. Stel jezelf de vraag “Ga ik dit nodig hebben?” en “Is dit rendabel”? Wees kritisch. Dat de opties bestaan zegt niet dat je er perse gebruik van hoeft te maken.

Uitbetaling

Zodra je het drempelbedrag bereikt hebt is het tijd voor de uitbetaling. De uitbetaling verloopt overal anders, dit is namelijk geheel afhankelijk van de website. Zo zijn er verschillende betaalmethodes en wachttijden. Hieronder ga ik in op een paar methodes van uitbetalen.

Bankoverschrijving

Vrijwel elke site geeft je in de basis een mogelijkheid om uit te betalen naar de bank. Bankoverschrijving is fijn omdat je vanaf daar alles kan doen wat je wilt. In principe moet je hier wel belasting over betalen, bij cadeaubonnen zal dat weer niet nodig zijn.

Cadeaubonnen

Mocht je van jouw verdiensten weer lekker verder willen winkelen dan kan dat. Door verdiensten uit te laten betalen naar cadeaubonnen kun je meteen verder shoppen. Ongeveer de helft van de sites geeft deze optie. Voorbeelden hiervan zijn Shopbuddies en NuCash.

Meestal gaat het om populaire cadeaukaarten zoals Bol.com, Mediamarkt en Zalando.

Goede doelen

Voor de gulle mensen onder ons. Als je een bijdrage aan de wereld wilt doen met jouw verdiensten dan is dat mogelijk. Qassa geeft je de mogelijkheid om verdiensten direct te laten doneren uit lijst van bekende goede doelen.

Betrouwbaarheid

Is het betrouwbaar om online geld te verdienen via cashbacks? Het antwoord hierop is eigenlijke en simpele ja. De websites zijn in samenwerking met de webwinkels. Er is niemand de dupe van dit fenomeen. Ook is het gewoon een legale gebeurtenis.

De websites die je deze mogelijkheid geven zijn vaak middelgrote bedrijven. Met tienduizenden tot honderdduizenden gebruikers zijn het populaire partijen.

Het is dus betrouwbaar. Zelfs in het geval van een afgekeurde cashback zal er waarschijnlijk een reden achter zitten. Alle webwinkels hebben namelijk weer eigen eisen voordat ze de verdiensten gaan goedkeuren voor de website.

Hoeveel kun je verdienen?

De belangrijkste vraag. Hoeveel geld kun je verdienen met deze cashbacks? Het antwoord zal je waarschijnlijk verassen. Ik maak al heel lang zelf gebruik van dit verdienmodel. Zelf verdien ik zo een 100 euro per maand.

Mijn vakanties worden grotendeels betaald van deze verdiensten. Ik maak persoonlijk eigenlijk alleen maar gebruik van EuroClix. Maar als ik er daar een winkel niet bij zie staan dan maak ik gebruik van een andere website voor de transactie. Want eigenlijk wil ik toch altijd wel een beetje geld terug.

Veelgestelde vragen

Een aantal vragen zie ik vaak op internet terugkomen. Ze zijn best kort en zijn niet een heel eigen kopje waard in dit blog. Wel zal ik ze hieronder behandelen. Misschien schrijf ik ooit nog een specifiek blog over deze vraagstukken.

Moet je belasting betalen over deze verdiensten?
In principe wel. Op de eindstreep is het een vorm van inkomsten. Hier ben ik het overigens niet geheel mee eens omdat je het ook als een korting kan zien. De fiscus heeft het echter niet op meningen. Maar, met een uitbetaling naar cadeaubonnen hoeft het dan weer niet 😉.

Is het gratis om mee te doen?
Jazeker! Bij elke website kun je jezelf gratis aanmelden om mee te doen.

Hoe verloopt de uitbetaling?
De uitbetaling verschilt van site tot site. Meestal kun je rekenen op bankoverschrijvingen of cadeaubonnen. Afhankelijk van jouw voorkeur.

Hoe oud moet je zijn om mee te kunnen doen?
Dit verschilt ook van site tot site. Bij een aantal sites kun je jezelf al aanmelden vanaf 12 jaar. Als je uitbetaald naar cadeaubonnen dan heb je niet eens een bankrekening nodig.

Conclusie

Om alles samen te vatten, geld verdienen met cashback is lucratief en betrouwbaar. Er zijn verschillende partijen beschikbaar waarbij je dit kunt doen. Hiervoor hebben we een lijst samengesteld met de beste websites.

Je kunt makkelijk een groot deel van de vakantie betalen met deze inkomsten. Het enige waar je dus spijt van gaat krijgen is dat je het niet eerder hebt gedaan.